Amerikan, İngiliz ve Avustralyalı bilim adamları ortak bir raporla dünyanın çok yakında çevre felak-etleri açısından geri dönülemez noktaya geleceğini duyurdu.
Nedenlerin başında son yıllarda atmosferdeki karbondioksit mik-tarının hava kirlenmesine bağlı olarak hızla artması geliyor. Metan, ozon ve kloroflorokarbon gibi sera gazları çeşitli insan aktiviteleri ile atmosfere katılıyor. Karbondioksit ve ısıyı tutan diğer gazların miktarındaki artış, atmosferin ısısının yükselmesine sebep oluyor. Bu da küresel ısınma olarak ifade ediliyor.
İnsanların küresel ısınmaya katkısının %49'unu enerji kullanımı oluşturuyor.
Enerjiyi daha az tüketmenin en önemli yollarlından biri; Isı Yalıtımı. Yalıtım, küresel ısınma ve çevre felaketlerine karşı alınabilecek en etkili bireysel önlemlerden biri.
Binalarda doğru yalıtım uygu-lamaları yapıldığı takdirde yüzde 50 oranında daha az yakıt tüketerek ısıtma ve soğutma sağlanabiliyor. Bu yolla konut başına atmosfere yayılan karbon dioksit miktarı da yarı yarıya azaltılabiliyor.
Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile 14 Haziran 2000'den sonra yapıl Uygulaması zorunlu kılındı. Daha az yakıt kullanımını ve dolayısıyla atmosfere salınan sera gazlarının azalmasını sağlayan ısı yalıtımı uygulam-alarının, tüketiciye sağlanacak finansal destek modelleri ile eski binalarda da zorunlu olması gerekiyor.
Küresel ısınmayı azaltmakta etkili önlemler arasında yer alan ısı yalıtımı uygulamalarının bir diğer yararı da ülke ekonomisine sağladığı katkı. Yalıtım uygulamaları sayesinde Türkiye, yılda yaklaşık 5 milyar dolar tasarruf yapacak.
KAYNAK: www.yapimagazin.com